Ontdek
ons aanbod

Architectuur die blijft verbazen

Een verbluffende eenheid met een overvloed aan stijlen. Neorenaissance, neoclassicisme en neogotiek vloeien samen in De Kazerne. Een site met een krachtige architectuur, een uniek uitzicht met torens, kantelen en gewelven. De binnenzijde wordt op haar beurt gekenmerkt door haar mooie, uniforme geheel. Een gebouw met een doortastend, krachtig cachet.

Een evenwichtig ontwerp

De Kazerne krijgt een nieuwe invulling. Zonder te raken aan het karakter van de site, en waar mogelijk wordt er gewerkt binnen de bestaande volumes. Met behoud van unieke finesse: spitsbogen, smeedijzeren trapleuningen en massieve gewelven. In plaats van de lange muur aan De Charles de Kerchovelaan komt een nieuwe ingang voor het Provinciehuis.

Wil je meer weten over de herbestemming
van De Kazerne?

Ben je nieuwsgierig?

De ideale uitvalsbasis
door de eeuwen heen

17ᵉ eeuw

Van de Zonnekoning tot het huis van
Oranje-Nassau
De site van De Kazerne ademt een groots verleden. Eind 17e eeuw werd er op deze locatie, één van de hoogste punten van de stad, een eerste kazerne gebouwd. Die werd ontworpen in opdracht van Lodewijk XIV en opgetrokken onder zijn opvolger-stadhouder Willem III van Oranje. De kazerne raakte vervlochten met de Gentse binnenstad en werd stapsgewijs uitgebreid en versterkt.

19ᵉ eeuw

Van kleine kazerne tot impressionant complex

Eind 19e eeuw ontwierp architect Modeste De Noyette de huidige, vijfhoekige kazerne. Een massief ensemble waarin uiteenlopende stijlen een innemend, harmonieus geheel vormen. Eeuwenlang bleef De Kazerne een belangrijke militaire basis. Zo werd de kazerne zelfs door de Duitse bezetter gebruikt als verdedigingsbolwerk tijdens de wereldoorlogen. Nadien werd de kazerne opnieuw in gebruik genomen door het Belgische leger.

21ᵉ eeuw

De Leopoldskazerne in de 21e eeuw
Het erfgoed verdient alleen al dankzij z’n aanblik zijn plaats in de museumwijk van Gent. Excentriek, monumentaal, geheimzinnig. De Kazerne stelt zich nu open, voor unieke persoonlijkheden en toevallige passanten. Een thuis die volledig past bij jouw karakter. Een moment van rust in de bruisende stad.